Διαθεματική Διημερίδα Επιστημών 20-21 Ιουνίου 2019
Διαθεματική Διημερίδα Επιστημών


Το Εργαστήριο Διδακτικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. οργανώνει την δραστηριότητα

«Διαθεματική Διημερίδα Επιστημών» που απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειάς μας και θα πραγματοποιηθεί

την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 10:00- 13:30. 

στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Υπεύθυνος της δραστηριότητας είναι ο κ. Χαρίτων Πολάτογλου, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και συμμετέχουν καθηγητές του ΑΠΘ καθώς και της Δευτεροβάθμιας.

Η θεματολογία της «Διαθεματικής Διημερίδας Επιστημών» περιλαμβάνει τα παρακάτω διαθεματικά θέματα από την καθημερινότητα και βιωματικές δραστηριότητες σχετικά με αυτά:

  • Energy harvesting.
  • Μεθοδολογίες αναζήτησης.
  • Κρυπτογραφία.
  • IοT
  • SΤ3dM.
  • Προσομοιώσεις Ρομποτικών Εφαρμογών.

Σκοπός της δραστηριότητας είναι να αναγνωρίσουν οι μαθητές την δημιουργικότητα που προσφέρει η διαθεματική διερεύνηση καθημερινών διαδικασιών και προβλημάτων και επίσης μέσα από την διερεύνηση να αναγνωρίσουν την κοινή προσπάθεια που γίνεται από όλες τις επιστήμες για να αντιμετωπιστούν παγκόσμια και τοπικά προβλήματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, η φτώχια κλπ. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με την παρουσίαση των έργων ομάδων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών από την Βόρεια Ελλάδα Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να παραβρεθούν στη δραστηριότητα και συναδέλφοι εκπαιδευτικοί που θα ήθελαν να συνοδεύσουν τους μαθητές τους. Οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα, η οποία είναι δωρεάν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα.

Η περιφέρειά μας αλλά και όλη η Βόρεια Ελλάδα εκδήλωσε σημαντικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του
1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.
Mέρος των έργων παρουσιάστηκε και κατά την Arduino Day 16 Μαρτίου 2019 που οργανώθηκε από το εργαστήριό μας στη Θεσσαλονίκη. Πλέον οι προσπάθειες όλων των ομάδων έχουν ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η παρουσίαση στο ευρύ κοινό όπως αρχικά είχαμε προγραμματίσει. Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας , ως οργανωτική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας θεωρήσαμε σκόπιμη την δημιουργία μιας εκδήλωσης απόδοσης βεβαιώσεων που θα περιλαμβάνει και παρουσίαση των έργων των ομάδων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών και στην Θεσσαλονίκη. Αυτή θα λάβει μέρος στην

Αν θέλετε να λάβετε μέρος παρακαλώ να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ώστε να επιμεληθούμε οργανωτικά την παρουσία σας. Λάβετε υπόψη ότι οι θα πρέπει να δεσμεύσετε σύντομα θέσεις καθώς δεν είναι απεριόριστες, και κάθε χρόνο η ζήτηση είναι μεγάλη.  


Οι παρουσιάσεις μπορούν να συνοδευτούν και από παρουσίαση των καλών πρακτικών από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού σε πανελ, καθώς θα γίνουν παράλληλα με την «Διαθεματική Διημερίδα Επιστημών» που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ κάθε Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα για φέτος θα πραγματοποιηθούν ομιλίες – δραστηριότητες που καλύπτουν διεπιστημονικά ζητήματα όπως :